bunga merah jambu

Yang Membatalkan Sembahyang

Perkara-perkara yang membatalkan sembahyang.

Perkara-perkara ini jika dilakukan semasa sedang sembahyang akan membatalkannya.


1) Bercakap
Bercakap ertinya mengucapkan perkataan sekurang-kurangnya 2 huruf yang bukan bacaan dalam sembahyang. Jika batuk, bersin atau sanggap ketika dalam bacaan rukun qauli, maka dalah wajib berhenti dari bacaan itu kemudian diulang kembali bacaannya. Jika diteruskan membaca dalam keadaan terbatuk atau bersin, dikhuatiri bacaan itu menjadi salah dan ini akan membatalkan sembahyang itu ~ sama seperti bercakap.

Membuat bahasa isyarat melalui perbuatan mahupun suara dengan niat untuk memberitahu sesuatu kepada orang lain dihukum sama seperti bercakap maka sembahyang itu akan batal serta merta.

Contoh (1)  Bahasa isyarat perbuatan
Meletakkan jari ke bibir dengan niat menyuruh anak-anak kecil supaya diam maka sembahyang itu batal serta merta walau tiada perkataan yang diucapkan.

Contoh (2) Bahasa isyarat dengan suara
Dengan sengaja menguatkan suara bacaan sembahyang jika ada orang memberi salam di luar rumah dengan niat supaya orang itu tahu bahawa dia sedang sembahyang. Dengan berbuat dengan demikian sembahyangnya itu batal serta merta.

2) Kedatangan hadas besar atau kecil
Apa sahaja yang keluar dari dubur atau qabul adalah najis. Keluar najis akan batal wuduk. Bila batal wuduk, maka batallah sembahyang. Syarat sah sembahyang adalah wuduk. Syarat mesti sentiasa ada ketika bersembahyang. Jika syarat sudah tiada maka sembahyang itu tidak lagi sah dan wajib diulang.

3) Kedatangan najis yang tidak dimaafkan pada pakaian, tempat sembahyang dan badan.
Jika sembahyang telah selesai kemudian terlihat najis di pakaian atau tempat sembahyang atau badan, maka sembahyang tadi tetap batal dan wajib diulang semula.

4) Terbuka aurat dengan sengaja.
Tidak boleh terbuka aurat ketika sedang sembahyang. Bagi wanita, jika telekong yang dipakai itu jarang pastikan bahagian leher serta tengkok ditutup dengan tudung lain kerana jika leher dan tengkok dapat dilihat itu juga dikira terbuka aurat dan sembahyang menjadi tidak sah.

5) Berubah niat
Sesudah takbiratulihram tidak boleh berubah niat. Niat tidak boleh ditukar atau merasa was-was samada niat kita betul atau tidak. Tidak boleh ada lintasan hati hendak membatalkan sembahyang sebelum salam. Ini kerana ibadah sembahyang adalah pendek masanya berbanding dengan ibadah haji atau puasa. Dalam ibadah haji dan puasa setelah jatuh niat walau apa pun lintasan di hati tidak akan membatalkan ibadah-ibadah itu dengan serta merta melainkan melakukan perbuatan-perbuatan yang membatalkannya.

*Lintasan-lintasan hati semasa sembahyang yang boleh menjejas niat :-

 • niat untuk membatalkan sembahyang tanpa sebab akan membatalkan sembahyang dengan serta-merta.

 • niat untuk membatalkan sembahyang jika sesuatu keadaan berlaku akan membatalkan sembayang dengan serta-merta. Contoh : akan batalkan sembahyang jika hujan turun untuk mengangkat kain jemuran.

 • tukar niat sewaktu sedang sembahyang seperti menukar niat sembahyang Zuhur kepada niat sembahyang Asar akan membatalkan sembahyang dengan serta-merta.

 • syak pada niat sebanyak 2 kali ~ iaitu was-was samada niat betul atau tidak, akan membatalkan sembahyang dengan serta-merta. Niat mesti dengan penuh yakin dan betul.


6) Berpaling dari kiblat
Jika berpaling dari arah kiblat tidak kurang dari 45 darjah tidak membatalkan sembahyang. Jika lebih dari itu akan membatalkan sembahyang walau tidak disengajakan.

7) Makan dan minum
Makan dan minum walau sedikit akan membatalkan sembahyang. Contohnya tertelan sedikit sisa makan di mulut adalah membatalkan sembahyang. Maka itu adalah disunatkan supaya bersugiatau bersihkan gigi dahulu sebelum medirikan sembahyang.

8) Ketawa atau menangis yang mengeluar suara dan mengerakkan badan
Jika menangis atau ketawa tanpa suara atau gerakan badan adalah makruh hukumnya.

9 Murtad
Jika ketika bersembahyang terlintas dihati untuk melakukan perkara-perkara yang boleh menjejas akidah maka hukumnya adalah murtad atau keluar dari Islam. Orang yang murtad sembahyangnya batal dan tidak sah.

10) Bergerak 3 kali berturut-turut.
Semua anggota badan tidak boleh bergerak yang bukan gerakan sembahyang sebanyak 3 kali berturut-turut. Berturut-turut ertinya berterusan tanpa henti. Jika gerakan itu dibuat tidak berturut-turut maka tidaklah membatalkan sembahyang walaupun dibuat lebih dari 3 kali.

11) Takbirratulihram putus
Takbirratulihram mengandungi dua kalimah ~ ALLAHU AKBAR. Keduanya mesti dibaca dan dilafazkan dalam satu nafas tanpa ada waqaf (hentian) di tengahnya tidak boleh dipisahkan bacaannya.

12) Rukun qauli dibaca dengan sengaja bukan pada tempatnya.
Contoh : Sengaja membaca Fateha semasa duduk. Sembahyangnya batal serta merta. Jika tidak sengaja dilakukan (lupa) maka sembahyang itu tidak batal tetapi mesti segera menghentikan bacaan tatkala tersedar.

13) Sengaja memanjangkan rukun pendek.
Rukun yang pendek tidak boleh dengan sengaja dipanjangkan. Rukun pendek ada 2 iaitu iktidal dan duduk antara dua sujud. Jika dalam keadaan uzur atau dalam kesukaran bergerak dan terpaksa memanjang dua rukun ini maka tidaklah mengapa tetapi cuba jangan terlalu dipanjangkan.



**************************************************************
Hukum syak pada rukun-rukun sembahyang yang lain.
Syak pada rukun-rukun lain dari niat dan takbirratulihram, tidak membatalkan sembahyang dengan serta merta jika tidak melebihi 2 kali syak iaitu tidak bertanya pada diri sendiri sebanyak 2 kali. Jika syak lebih dari itu akan membatalkan sembahyangnya.

Cara mengatasi rasa syak.
Jika terasa syak atau was-was dalam melakukan rukun-rukun sembahyang, segeralah tanamkan rasa yakin dalam salah satu dari 2 perkara ini :-

1) Yakin rukunnya betul.
Bila yakin rukunnya betul maka teruskan sembahyang tanpa difikirkan apa-apa  lagi sehinggalah selesai beri salam. Jangan ditambah dengan rukun lain atau sujud sahwi. Jika ditambah rukun atau melakukan sujud sahwi maka sembahyang itu menjadi batal dan wajib diulang semula. Ini kerana apabila telah yakin, sembahyang tidak boleh ditambah rukun dengan sengaja dan sujud sahwi dilakukan hanya untuk rukun yang terlupa sahaja.

2) Yakin telah melakukan kesilapan pada rukun.
Jika sudah yakin ada kesilapan pada rukun atau terlupa melakukan sesuatu rukun, kita boleh ganti dengan rukun yang baru dalam sembahyang yang sama tanpa perlu mengulangi sembahyang itu dari awalnya. Kemudian setelah membaca tahiyat akhir buatlah sujud sahwi sebelum memberi salam.

Contoh-contoh terlupa dalam rukun sembahyang :-

1) Lupa bilangan rakaat.
Jika lupa atau syak tentang bilangan rakaat yang sedang dilakukan, pilihlah rakaat yang sedikit. Contoh : terlupa samada berada dalam rakaat kedua atau ketiga, maka pilihlah rakaat yang kedua walaupun hakikatnya kita berada dalam rakaat yang ketiga. Teruskan sembahyang sehingga bacaan tahiyat akhir kemudian buat sujud sahwi sebelum salam.

2) Lupa baca al-Fateha.
Jika terlupa membaca al-Fateha dalam satu rukun, kita tidak boleh berpatah balik iaitu tidak boleh baca al-Fateha setelah membaca surah atau setelah rukuk. Teruskan sahaja rakaat tersebut dengan sempurna kemudian berdiri semula lalu diulang rakaat itu. Ini adalah rakaat tambahan atau gantian maka buatlah sujud sahwi sebelum salam kerana terlupa.

3) Lupa melakukan rukuk, iktidal atau sujud.
Jika terlupa dalam melakukan rukun-rukun tersebut, buatlah sama seperti lupa dalam membaca al-Fateha. Teruskan rakaat itu dengan sempurna dahulu kemudian diulang lagi rakaat tersebut sebagai ganti dan sambung dari yang kita lupa. Buat sujud sahwi sebelum salam.


Like this post?

Thank you for reading.

Posts from This Journal by “bab sembahyang” Tag

 • Bahasa Isyarat Dalam Sembahyang

  14 Rabiulakhir 1436 Yang dimaksudkan dengan bahasa isyarat dalam sembahyang ialah membuat sesuatu perkara dengan niat untuk berkomunikasi dengan…

 • Pengajaran Dan Sejarah Sembahyang Fardu

  1 Rabiulakhir 1435 Hijriah Perintah untuk sembahyang fardu 5 waktu diterima Nabi Muhammad saw ketika Baginda dimikrajkan ke langit. Perintah bagi…

 • Sujud Sahwi

  2 Safar 1435 Hijriah Sujud adalah satu amalan yang paling disukai ALLAH swt. Sujud akan memberatkan timbangan di Hari Perhisaban kelak. Maka…

Perkara yg membatalkan solat.
(Anonymous)
Assalamualaikum Ustazah,
sy nak bertanya , kalau air mazi keluar pada duduk tahiyat akhir ,batalkah solat kita?Syukran
Re: Perkara yg membatalkan solat.
Wa'alaikum salam.
Air mazi adalah najis. Sembahyang batal apabila keluar najis dari qabul dan dubur.
Wallahu'alam bisawab.
Re: Perkara yg membatalkan solat.
(Anonymous)
Assalamualaiku,..saya ada satu soalan ni..kalau cam lelaki..tapi baju dia ada terbuka sikit je kat bawah belakang masa sembahyang tu boleh membatalkan atau tidak? sebab masa saya sembahyang saya perasan juga baju blakang tu terbuka sikit..semua ni terjadi time Tahiyat Akhir.. tak ape ke? takut nanti batal pula tanpa diketahui ..huhu
Re: Perkara yg membatalkan solat.
(Anonymous)
Assalamualaikum..saya ingin bertanya..sbab masa saya tahiyat akhir sembahyang..bahagian belakang bawah saya ada terjatuh sikit...ditutupi dengan baju ..hanya sedikit saja yang terkeluar(daripada apa yang saya rasa dan saya sembahyang sorang je time tu ) ..tu tak ape ke?...lelaki<<..
Re: Perkara yg membatalkan solat.
Wal'alaikum salam,
Perkara yang tidak disengajakan tidak ada hukum atasnya. Jika anda hanya tersedar perkara itu setelah selesai sembahyang, maka sembahyang itu adalah sah.

Jika sedang sembahyang terasa ada aurat yang terbuka hendaklah segera ditutup sedaya yang mampu tanpa membatalkan sembahyang kita. Contoh yang anda hadapi itu boleh diatasi dengan segera pusingkan tangan ke belakang untuk membetulkan baju anda. Ia tidak membatalkan sembahyang kerana hanya perlu pada 2 gerakan sahaja iaitu pusingkan tangan ke belakang dan tarik semula ke depan. Hanya 3 gerakan yang berturut-turut sahaja yang akan membatalkan sembahyang.

Sebaik-baiknya sebelum mendirikan sembahyang, hendaklah kita pastikan pakaian (lelaki) atau telekung (wanita) adalah keadaan sempurna menutup aurat kita. Bagi lelaki pastikan baju yang dipakai itu tidaklah terlalu pendek sehingga apabila rukuk atau sujud, ia boleh terangkat ke atas.

Wallahu'alam bisawab.

Edited at 2015-03-02 09:43 am (UTC)
menangis dalam solat batal?
(Anonymous)
assalamualaikum nak tanya menangis dalam solat batal ke?bukankah menangis dalam solat itu harus?kerana nabi juga menangis dalam solat. dari Abdullah bin Syirkhir berkata yang bermaksud: "Aku melihat Rasulullah SAW mendirikan solat mendirikan solat sambil baginda teresak-esak bagaikan dadanya terdapat air yang sedang mendidih di dalam cerek". (riwayat Ahmad, Abu Daud, Nasaie, dan al-Tirmidzi)

Artikel Penuh: http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0909&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_01.htm#ixzz3Tke3eTrz
© Utusan Melayu (M) Bhd
Re: menangis dalam solat batal?
Wa'alaikum salam
Menangis kerana mengingati Allah atau mengingati dosa kita ketika sedang solat dihukum harus dan tidak batalkan solat.

Edited at 2015-11-29 09:12 am (UTC)
Sah solat
(Anonymous)
Assalammualaikum ustaz,

Salah satu syarat batal solat adalah keluar sesuatu dari dubur dan qubul. Soalan saya, adakah keluar angin dari qubul akan membatalkan solat?

sekain
Re: Sah solat
Wa'alaikum salam.
Dalam fahaman Imam Syafie, keluar angin dari dubur dan qubul kedua-duanya membatalkan wuduk. Jika wuduk batal ertinya solat juga batal. Wajiblah berwuduk semula dan ulang solatnya itu.

Wallahu'alam bisawab.

Edited at 2015-04-29 09:33 am (UTC)
masalah kopiah
(Anonymous)
1.assalamualaikum. saya nak bertanya, batalkah solat jika mengambil kopiah dan letakkannya semula di kepala? 2. saya memakai selendang arab(gutra), tiba- tiba ditiup angin dan melurut ke belakang. adakah membetulkannya dikira 2 pergerakan? terima kasih.
Re: masalah kopiah
Wa'alaikum salam.
Sembahyang dihukum batal jika melakukan pergerakan 3 kali berturut-turut. Berturut-turut ertinya bergerak tanpa henti di antara pergerakan itu.

1) Jika mengambil kopiah lalu meletakkan di atas kepada itu memerlukan 3 pergerakan atau lebih, maka batallah sembahyangnya jika dilakukan berturut-turut.
2) Jika membetulkan selendang itu tidak melebihi 3 pergerakan berturut-turut maka sembahyang anda tidak batal.

Cara untuk melakukan pergerakan melebihi 3 kali tanpa membatalkan sembahyang ialah dengan berhenti (pause) di antara gerakan itu. Selagi gerakan itu tidak berturut-turut sembahyang tidak batal walaupun gerakan itu melebihi 3 kali.

Wallahu'alam bisawab.

Edited at 2015-11-29 09:34 am (UTC)
Betulkan pencerahan
(Anonymous)
Salam, tolong edit atau remove post tentang lintasan hati membatalkan solat. Ini boleh mengakibatkan ramai orang awam salah faham dan was was tentang beza khatir dan niat. Sila rujuk:

http://www.blog.capayam.com/soaljawab/2015/05/kemusykilan-rukun-solat-niat/
Re: Betulkan pencerahan
Salam.
Maaf. Tiada apa yang perlu di edt atau di remove dalam post ini.
Apa yang ditulis adalah datangnya dari guru kami Ustazah Habsah Senin, seorang guru agama yang sangat dikenali di Singapura.
Belajar ilmu agama wajib berguru bukan hanya bersandar pada apa yang dibaca melalui internet.
Begitu juga dengan tulisan jurnal ini bukan tujuan untuk mengajar tetapi sebagai wadah berkongsi ilmu. Dapatkan keterangan dari guru anda sendiri.
Ilmu figh memang terdapat berbezaan dalam perlaksanaannya (melalui 4 mahzab). Maka kita tidak boleh menghukum yang mana salah dan yang mana betul.
Pegangan kami ialah niat sembahyang tidak boleh berubah atau ditukar ketika sedang sembahyang kerana kita sedang menghadap Allah.
Bagaimana ia boleh mengakibatkan salah faham pada orang awam?

Wallahu'alam bisawab.

Edited at 2016-08-22 10:14 am (UTC)
tersalah baca
(Anonymous)
Assalamualaikum, saya nak tanya jika tersalah baca rukun seperti alfatihah atau tahiyat akhir, bolekah kite ulang semula bacaan atau ulang pada tempat yang salah sahaja? Contohnya, tersalah baca assalamu'alaina wa'ala 'ibadillahissolihin, boleh kah saya betulkan bacaan, sekiranya saya sudah membaca asyhaduallah iilahaillallah?
Re: tersalah baca
Wa'alaikummussalam.
Boleh diulang bacaan rukun jika masih dalam rakaat itu. Contoh; boleh ulang al-Fateha jika anda masih berdiri walaupun anda sudah baca surah sunat. Ulang baca al-Fateha kemudian baca surah sunat sekali lagi baru rukuk.

Namun jika anda telah rukuk kemudian tersedar ada kesilapan pada bacaan al-Fateha, anda mesti ulang rakaat itu semula kerana rakaat yang mengandungi al-Fateha yang salah adalah tidak sah. Caranya; anda hendaklah teruskan rakaat yang tidak sah itu sehingga sujud kemudian anda berdiri semula untuk mengulang rakaat yang tidak sah itu.

Untuk bacaan tahiyat akhir, anda boleh mengulangi lagi jika rasa ada kesilapan selagi belum memberi salam. Jika telah beri salam, kemudian datang rasa was-was atas bacaan tahiyat itu maka solat anda menjadi tidak sah dan wajib diulang semula Jadi hendaklah yakin dgn bacaan rukun dan ulanglah jika perlu selagi belum beri salam.

Wallahu'alam bisawab.

Edited at 2016-11-18 09:27 am (UTC)