raya merah

Nabi Yang Diberi Kitab

1 REJAB 1432

Adalah wajib beriman kepada semua kitab yang diturunkan ALLAH kepada para Nabi pilihan NYA. Tidak semua Nabi diberi kitab. Ada Nabi diberi sukhuf sahaja. Ada Nabi diberi kitab dan juga sukhuf. Begitu juga tidak semua Nabi yang diberi kitab itu membawa syari'at (undang-undang).

SUKHUF

Sukhuf adalah lembaran-lembaran yang tidak lengkap. Menurut para ulama, terdapat 110 sukhuf yang diturunkan kepada beberapa orang Nabi. Para Nabi yang menerima sukhuf ada 5 orang sahaja.

Nabi-Nabi yang menerima sukhuf.

1) Nabi Adam as. menerima 10 sukhuf.
2) Nabi Idris as. menerima 30 sukhuf.
3) Nabi Shith as. menerima 50 sukhuf. ~ *Nabi Shith adalah cucu Nabi Nuh as.
4) Nabi Ibrahim as. meneriam 10 sukhuf.
5) Nabi Musa as. menerima 10 sukhuf.

KITAB

Wajib beriman kepada 4 buah kitabullah yang utama yang diturunkan kepada 4 orang Nabi pilihan. Tidak semua kitab yang diturunkan kepada para Nabi mengandungi syari'at atau undang-undang. Dan tidak semua Nabi yang diberi kitab akan menjadi Rasul iaitu menyebarkan syari'at.

Bagi umat Nabi Muhammad saw. kita hanya wajib perpegang kepada syari'at Islam yang terkandung di dalam kitab al-Quran. Ini adalah kerana kitab-kitab yang lain yang ada pada hari ini telah diubah suai isi kandungannya oleh tangan manusia.

Nabi-Nabi yang menerima kitab ada 4 :-

1) Nabi Daud as. menerima kitab Zabur.
Kitab Zabur
Kitab Zabur adalah kitab yang diturunkan kepada Nabi Daud as. dalam bahasa Qibti. Kitab Zabur adalah untuk orang-orang Subha. Kitabnya besar tetapi tidak mengandungi sebarang hukum syari'at mengenai kewajipan beribadat mahupun perintah suruh atau larangan. Kitab Zabur hanya mengandungi doa-doa, pujian-pujian serta zikir-zikir kepada ALLAH serta cerita-cerita dari wahyu ALLAH. Maka itu Naib Daud as adalah Rasul yang tidak membawa kepada kaumnya.

2) Nabi Musa as. menerima kitab Taurat.
Kitab Taurat
Diturunkan kepada Nabi Musa as. dalam bahasa Ibrani (Hebrew) untuk kaum Yahudi. Ia mengandungi hukum hakam syari'at dan juga akidah. Syari'at Taurat disebut dengan nama 10 perjanjian.

3) Nabi Isa as. menerima kitab Injil.
Kitab Injil
Diturunkan kepada Nabi Isa as. dalam bahasa Yunani untuk kaum Nasrani (Kristian). Kitab Injil mengandungi syari'at, akidah serta perkhabaran tentang kelahiran Nabi akhir zaman.

4) Nabi Muhammad saw. menerima kitab al-Quran.
Kitab al-Quran
Diturunkan kepada Nabi Muhammad saw. dalam bahasa Arab bagi semua kaum dan bangsa yang ada di atas muka bumi ini termasuk sekelian manusia dan jin. Al-Quran merupakan mukjizat serta penawar kepada manusia dan akan tetap terpelihara oleh ALLAH swt sampai Hari Kiamat. Mengandungi ajaran akidah, syari'at, cerita-cerita serta perkhabaran tentang kedatangan kiamat serta keadaan di Hari Pembalasan. Mudah dibaca dan dihafal walau tidak fasih berbahasa Arab. Bahasa al-Quran adalah bahasa Syurga.

SYARI'AT

Syari'at adalah hukum atau undang-undang ALLAH yang diturunkan kepada Nabi-Nabi pilihan supaya disebarkan dan disampaikan kepada umat. Nabi-Nabi yang menerima syari'at diberi pangkat Rasul. Tetapi tidak semua Nabi yang membawa syari'at diberi kitab dan tidak semua Nabi yang diberi kitab akan membawa syari'at.


Susunan para Nabi dengan sukhuf, kitab dan syari'at.

1) Nabi Adam as.

 • menerima 10 sukhuf

 • tidak diberi kitab

 • membawa syari'at pertama bagi manusia

 • seorang Rasul

2) Nabi Idris as.

 • menerima 30 sukhuf

 • tidak diberi kitab

 • tidak membawa syari'at

 • bukan seorang Rasul

3) Nabi Shith as.

 • menerima 50 sukhuf

 • tidak diberi kitab

 • tidak membawa syari'at

 • bukan seorang Rasul

4) Nabi Nuh as.

 • tidak menerima sukhuf

 • tidak diberi kitab

 • membawa syari'at kedua bagi manusia

 • seorang Rasul

5) Nabi Ibrahim as.

 • menerima 10 sukhuf

 • tidak diberi kitab

 • membawa syari'at

 • seorang Rasul

6) Nabi Daud as.

 • tidak menerima sukhuf

 • diberi kitab Zabur yang mengandungi zikir dan puji-pujian terhadap ALLAH sahaja.

 • tidak membawa syari'at

 • bukan seorang Rasul

7) Nabi Musa as.

 • menerima 10 sukhuf

 • diberi ktab Taurat yang mengandungi hukum hakam bagi kaum Yahudi.

 • membawa syari'at bagi orang Yahudi

 • seorang Rasul

8) Nabi Isa as.

 • tidak menerima sukhuf

 • diberi ktab Injil yang mengandungi hukum hakam bagi kaum Nasrani.

 • membawa syari'at bagi orang Nasrani

 • seorang Rasul

9) Nabi Muhammad saw.

 • tidak menerima sukhuf

 • diberi kitab suci al-Quran yang mengandungi hukum hakam bagi semua umat manusia.

 • membawa syari'at Islam

 • seorang Rasul


Like this post?

Thank you for reading.
Tags:
Hi
(Anonymous)
Saya cuma mo tanya. Yang saya dapat dari ustad dan buku atlas islam disitu disebutkan bahwasannya nabi Shith itu putra bungsu nabi Adam as yang gak punya kembaran. Dan saya juga baru tahu kalo ada nabi yang bernama nabi nuhas
Alhamdulilah
(Anonymous)
terima kasih di atas perkongsian maklumat mengenai nabi dan kitabnya, sebelum ini memang tidak berapa tahu sanggat mengenainya ,alhamdulilah bertambah ilmu di dada .
Cadangan pembetulan Bahagian 1
(Anonymous)
Salam.. terpanggil untuk memberi komen. Semoga Allah memberi ganjaran kepada uploader kerana berkongsi ilmu. Akan tetapi ada beberapa koreksi yang mungkin boleh dibuat. Wallahua'lam.

1) Nabi Idris adalah rasul.

Nabi Idris tergolong dalam golongan nabi bertaraf rasul cuma cerita lengkap baginda tidak diletakkan secara detail di dalam quran. Kerasulan baginda terbukti dgn nama baginda termasuk dalam senarai 25 orang rasul yg wajib diimani muslimin & baginda diangkat ke martabat yang tinggi pada masa hidupnya (diangkat ke langit sebelum kiamat). tidaklah mungkin bagi seorang nabi mendahului rasul. Allah menyatakan dalam Furqan bahawa sesetengah nabi dilebihkan martabat atas sesetengah yang lain dari segi hikmah, mukjizat, martabat, misi, ilmu dan sebagainya.

2) "Tidak semua kitab yang diturunkan kepada para Nabi mengandungi syari'at atau undang-undang. Dan tidak semua Nabi yang diberi kitab akan menjadi Rasul iaitu menyebarkan syari'at."

Saya belum pernah mendengar ada Nabi yg bukan rasul menerima kitab. semua Rasul yang menerima kitab wajib menyebarkan syariat, menjatuhkan hukum dan menjadi saksi mata ke atas ummatnya di akhirat! Nabi Musa (taurat) memerintahkan merejam batu kepada penzina sehingga mati, memerintahkan hukuman mati kepada penyembah lembu dari bangsa israel, menghalau samiri (buang negeri) setelah menyesatkan bani israil dgn membuat patung lembu & byk lagi hukuman. Nabi Daud merupakan raja yang kedua bg bani Israel & bertindak sebagai pemerintah & penguasa. Baginda menjadi pemutus kepada hukum yang diwariskan oleh Nabi Musa & menghukum melalui perincian kitab zabur.

"Dan ingatlah hamba Kami Daud yang mempunyai kekuatan; sesungguhnya dia amat taat (kepada Tuhan). Sesungguhnya Kami menundukkan gunung-gunung untuk bertasbih bersama dia (Daud) di waktu pagi dan petang, dan (Kami tundukkan pula) burung-burung dalam keadaan terkumpul. Masing-masing amat taat kepada Allah. Dan Kami kuatkan kerajaannya dan Kami berikan hikmah dan kebijaksanaan dalam menyelesaikan perselisihan." (QS. Shad: 17-20)

"Dan (ingatlah kisah) Daud dan Sulaiman, di waktu keduanya memberikan keputusan mengenai tanaman, kerana tanaman itu dirosaki oleh kambing-kambing kepunyaan kaumnya. Dan adalah Kami menyaksikan keputusan yang diberikan oleh mereka itu, maka Kami telah memberikan pengertian kepada Sulaiman tentang hukum (yang lebih tepat); dan kepada masing-masing mereka telah Kami berikan hikmah dan ilmu. " (al-Anbiya': 78-79)

Nabi Isa A.S juga sebagai seorang rasul yang wajib diimani. Melalui baginda kaum Israel mendapat pendidikan dan hukum yang lebih jelas. Baginda menghalalkan sesetengah perkara yang telah diharamkan Allah kepada kaumya sebelum itu dengan perintah Allah. No doubt, nabi Isa adalah rasul kerana Allah telah memberitahu kita dalam Quran bahawa baginda sebagai penghukum yg melaknat kaumnya yang fasik walaupun dikuatkan dgn banyak mukjizat (ruh ul quds) diperlihatkan sehinggakan dapat mengejutkan org yang telah mati dgn izin Allah:

"Orang-orang kafir Yahudi dari Bani Israil telah dilaknat (di dalam Kitab-kitab Zabur dan Injil) melalui lidah Nabi Daud dan Nabi Isa ibni Maryam. Yang demikian itu disebabkan mereka menderhaka dan selalu menceroboh."(al-maidah 78)

Nabi Muhammad diberikan Allah Kitab yang paling sempurna Al Furqan. Kita mengenali baginda dengan sirah dakwahnya yang mencabar & semestinya baginda seorang rasul malah seorang rasul penghabisan. Nabi Muhammad diutus kepada kaum yang langsung tiada hukum, kaum penzina barbarian yang mengahwini ibu & menanam anak mereka hidup2.

Soalannya? Ada ke kitab lain selain 4 kitab di atas yang diberikan kepada Nabi yang bukan rasul?? Nabi Musa, Nabi Daud, Nabi Isa & Nabi Muhammad adalah rasul2 pembawa syariat! Tell me siapa yang dapat kitab tapi bukan rasul. Kitab yang mana pula tiada syariat (hukum) di dalamnya??

Kesimpulan: Semua Nabi yang menerima kitab adalah Rasul. Semua kitab yang diturunkan merupakan pembenar kitab2 sebelumnya, mengandungi syariat yang sama but on the different level. Rasul yang diberi kitab diwajibkan membawa kembali ummat yang serong ke jalan yg lurus. Ada juga Nabi yang tidak diberikan kitab tapi bertaraf Rasul contohnya: Nabi Allah Nuh & Zakariya dibekalkan dgn wahyu secara terus tetapi tidak dibukukan.
Cadangan pembetulan. Bahagian 2
(Anonymous)
Nabi = Manusia terpilih yang tidak diwajibkan ke atasnya untuk berdakwah kecuali kepada tetangganya yang terdekat (keluarga) dan tidak berkuasa untuk menjatuhkan hukuman menurut syariat kepada rakyat.

Rasul = Nabi yang terpilih untuk berdakwah sama ada dengan kitab atau tanpa kitab. ada di antara mereka diperkasakan dengan kelebihan mukjizat dan hikmah serta boleh menjatuhkan hukuman kepada ummat mereka.

Rasul Ulul Azmi = Terkenal dgn kecekalan mereka berdakwah kerana dihimpit oleh dugaan yang sangat besar oleh Allah ke atas mereka.

3. "Kitab Zabur adalah kitab yang diturunkan kepada Nabi Daud as. dalam bahasa Qibti."

Saya berasa hairan dari mana anda dapat sumber ini. Bahasa Qibti digunakan oleh bangsa Mesir & sgt aneh jika Nabi Daud berdakwah kepada bangsa Israel dalam bahasa tersebut. Bangsa Israel yang diselamatkan Allah melalui Nabi Musa yang memahami dialek tersebut telah mati ketika tersesat selama 40 tahun di Sinai. Nabi Yusya Bin Nun pula adalah generasi kedua exodus yg bertangung jawab membimbing bani israel berperang dengan suku kan'an semasa memasuki palestin. kemudian terjadinya pemerintahan berbentuk kehakiman (Nabi Samuel adalah salah seorang hakim Israel yang besar) Bani israel meminta kepada Nabi Samuel untuk melantik raja dari kalangan mereka.

"Apakah kamu tidak memperhatikan pemuka-pemuka Bani Israil sesudah nabi Musa, yaitu ketika mereka berkata kepada seorang nabi mereka(Nabi Samuel): 'Angkatlah untuk kami seorang raja agar kami berperang (di bawah pimpinannya) dijalan Allah. Nabi mereka menjawab: 'Mungkin sekali jika kamu diwajibkan berperang, kamu tidak akan berperang.' Mereka menjawab: 'Mengapa kami tidak mau berperang di jalan Allah, padahal kami sesungguhnya telah diusir dari kampung halaman kami dan dari anak-anak kami.' Maka tatkala perang itu diwajibkan atas mereka, mereka pun berpaling, kecuali beberapa orang yang saja di antara mereka. Dan Allah Maha Mengetahui orang-orang yang zalim." (al baqarah 246)

Diringkaskan setelah Talut ditabal menjadi raja, Nabi Daud mengambil alih pemerintahan. Kini dah ada beberapa generasi setelah Nabi Musa dan kaumnya tersesat di sinai. Still guna bahasa Qibti lagi?? Sangat pelik jika Nabi Daud menggunakan bahasa asing berdakwah kepada Bani Israel. Lebih logik jika taurat berbahasa Qibti dari Zabur kerana Nabi Musa dilahirkan & dibesarkan di Mesir dalam lingkungan Firaun serta kerabatnya. Taurat tetap berbahasa Ibunda Yahudi. Allah menurunkan nabi yang datang dari kaum yang sama, menggunakan bahasa yang sama dan sudah semestinya kitab tersebut menggunakan bahasa yang sama supaya keterangan Allah jelas kpd mereka!
Cadangan pembetulan. Bahagian 3
(Anonymous)
4. "Kitabnya besar tetapi tidak mengandungi sebarang hukum syari'at mengenai kewajipan beribadat mahupun perintah suruh atau larangan. Kitab Zabur hanya mengandungi doa-doa, pujian-pujian serta zikir-zikir kepada ALLAH serta cerita-cerita dari wahyu ALLAH."

Saya merasakan tanggapan di atas telah dijana dari unsur israeliyat. Zabur dalam Bible disebut psalm tetapi ia bukan Zabur! Psalm mmg sarat dgn lagu2 perang serta zikir doa. (diselewengkan) Saya tidak percaya Allah menurunkan Zabur Nabi Daud semata2 untuk mengajar bani Israel terlaknat untuk berzikir. bagaimana nk berzikir jika mereka kufur ingkar?? Pernah ke tengok Zabur? Besar?? Show me.

Just baca tafsir al quran ini:
"Orang-orang kafir Yahudi dari Bani Israil telah dilaknat (di dalam Kitab-kitab Zabur dan Injil) melalui lidah Nabi Daud dan Nabi Isa ibni Maryam. Yang demikian itu disebabkan mereka menderhaka dan selalu menceroboh."(al-maidah 78)

Tidaklah layak bagi seorang Rasul memperkatakan sesuatu menurut hawa nafsunya melainkan itu adalah apa yang telah diwahyukan Allah kepadanya. Jika Nabi Daud mencela bani Israel, itu adalah celaan dari Allah melalui wahyu yang DIPERINTAHKAN menerusi lidah suci baginda!

Kerajaan tidak boleh ditegakkan tanpa hukum & undang2. Hikmah & kebijaksanaan yang dibekalkan Allah berupa perintah & ikutan. sampai satu tahap di mana Nabi Daud mencela kaum Israel yang ingkar dan menyeleweng hukum asal taurat. Allah menurunkan Zabur sebagai saksi isi taurat yang diselewengkan. (mengandungi syariat Musa) dan diperjelaskan pd tahap yang lebih tinggi menerusi perintah amalan solat, zakat, puasa, doa dan zikir2 termasuk penceritaan kehancuran kaum2 yang lalu.

"~Dan Kami kuatkan kerajaannya dan Kami berikan hikmah dan kebijaksanaan dalam menyelesaikan perselisihan." (QS. Shad: 17-20)


5. "(Injil) Diturunkan kepada Nabi Isa as. dalam bahasa Syriani untuk kaum Nasrani (Kristian). Kitab Injil mengandungi syari'at, akidah serta perkhabaran tentang kelahiran Nabi akhir zaman."

Ini pun satu hal. Nabi Isa berbahasa Syria?? Aduh!

Nabi Isa diakui menggunakan bahasa Ibrani atau bahasa aramaik oleh pengkaji sejarah/teologi moden islam & kristian. Isi kandungan "injil" pula diterjemahkan ke dalam bahasa greek. Bila pula Nabi Isa bercakap Syria?? Nabi Isa diturunkan kepada kaum Yahudi keseluruhannya bukan kepada Nasrani sahaja. Nasrani adalah panggilan suku kaum Yahudi yang berasal dari Nazareth. Misi Nabi Isa menyeluruh kepada kaum Yahudi yang membawa berita baik (Gospel) kedatangan Rasul penghabisan. Word Nasrani yang digunakan Allah di dalam Al Quran banyak ditafsirkan oleh pentafsir Quran sebagai golongan Yahudi sesat yang menyembah Nabi Isa & Ibunya.

Kesimpulan: Syariat Islam tetap sama dari zaman Nabi Allah Adam sampai hari kiamat akan tetapi syariat tersebut dipertingkatkan dan diperintahkan dalam tahap yang berbeza kepada kaum yang berbeza. Allah menekankan penggunaan istilah agama tauhid Ibrahim (monotheism) sebagai jawapan kepada pertelingkahan Yahudi, Kristian dan Islam. Ini bermakna syariat yang dibawa Nabi Ibrahim adalah islam. Nabi Musa membawa syariat "baru" kepada bangsa Israel kerana mereka telah lama ditinggalkan oleh Nabi Yusuf. Syariat diteruskan oleh Nabi Daud yg mengingatkan mereka dengan ibadat solat (zuhud) serta hukum yang diperbaharui. Nabi Isa datang menyucikan mereka dengan Injil yang menjelaskan penyimpangan mereka di samping menghalalkan beberapa perkara diharamkan lalu menyampaikan khabar gembira kedatangan Ahmad.(Saidina Muhammad S.A.W) Nabi Muhammad adalah seperti Nabi Musa yang menyampaikan syariat "baru" kepada bangsa arab kerana mereka sememangnya tidak mempunyai pegangan hukum lansung. Wallahua'lam.

Yang benar itu datang dari Allah, yang buruk itu adalah dari diri saya sendiri. Ilmu Allah yang paling sempurna & maha agung. Dia maha mengetahui segalanya. Salam.
Bahasa Kitab Injil
(Anonymous)
Bukankah bahasa Kitab Injil pada asalnya adalah Hebrew @ Ibrani? Kerana Nabi Isa AS berdakwah di Palestin dan penduduk di sana tak menggunakan Bahasa Yunani pada zaman tu di sana?
Re: Bahasa Kitab Injil
Bahasa Yunani Kuno juga dikenali sebagai Bahasa Ibrani.
Wallahu'alam bisawab.

Edited at 2015-04-20 09:30 am (UTC)